Vandaag is het Internationale Vrouwendag, de dag dat de rechten van de vrouw centraal staan. De dag dat we even extra stilstaan bij het ‘vrouw zijn’ en vooral ook het vrouw mogen zijn.

We leven in Nederland in een land met veel vrijheid. Wat voor ons vanzelfsprekend is, is voor een vrouw aan de andere kant van de wereld een droom die misschien nooit zal uitkomen. Het liefste zou ik al die vrouwen die het veel slechter hebben getroffen willen helpen. Nu. A la minute. Maar helaas kan dat niet. Toch kunnen wij, vrouwen (en mannen!), samen het verschil maken door op te blijven komen voor vrouwenrechten en door elkaar te versterken.

Dit blog is eerder gepubliceerd op mijn vorige website.
8 maart 2017

Het begint bij jezelf

Misschien zou je het opkomen voor vrouwenrechten groots en uitbundig willen doen, zichtbaar voor iedereen. De enige manier om dit met z’n allen te bereiken is echter door zelf te zorgen voor die positieve verandering die je graag om je heen zou willen zien in de wereld. Samen maken wij het (grootse) verschil.

‘Be the change you wish to see in the world.’

Hierbij is het verleidelijk om te focussen op wat er allemaal niet goed is in de wereld, en ja, dat is een hele hoop! Maar negativiteit heeft volgens mij nog nooit iets beter gemaakt. Gelukkig zijn er een hele hoop andere strategieën die wél werken om samen het verschil te maken.

Versterk elkaar

Ik vind het altijd moeilijk om te zien als vrouwen achter de rug om, een andere vrouw volledig afbranden. Hoe kan je vrouwenrechten nou beter op de kaart zetten als je andere vrouwen alleen maar naar beneden haalt? Dat is gewoon niet de manier, voor mannen ook niet trouwens! Je kan elkaar alleen versterken door het goede in de ander te zien en elkaar daarin te versterken. Slecht of denigrerend praten over iemand zal hier geen enkele bijdrage aan leveren en juist meer kapot maken in de wereld. Praat met respect tegen elkaar én over elkaar.

Wees dankbaar

Wees dankbaar voor het feit dat wij het hier zo goed hebben in Nederland. Hier is het vanzelfsprekend dat je als vrouw alleen over straat kan, dat je alleen kan wonen, dat je naar school kan gaan en zelfs kan gaan studeren. Ben je je bewust van die privileges? In hele grote delen van de wereld is dit heel anders. Het feit dat je daar vrouw bent, maakt je al kansloos in het leven. Hier in Nederland zijn we al heel ver in de emancipatie. Natuurlijk, het kan altijd nog beter, maar wees dankbaar voor wat er hier allemaal al wel is. Ondertussen strijden we voor wat er allemaal nog beter kan.

Verontschuldig je niet

Wees jezelf, voor de volle honderd procent. Jij bent uniek. Misschien dat andere mensen jou niet altijd begrijpen, maar dat hoeft ook helemaal niet. Sta op voor jezelf! Zo vaak hoor ik andere vrouwen zichzelf verontschuldigen voor de meest onschuldige dingen. Vanwege een karaktertrek, of gewoon, omdat je je even heel kwetsbaar voelt en je gevoel hebt laat zien. Authentieker dan dat kan je niet zijn! En des te pijnlijker is het, als je je verontschuldigt hiervoor. Het is bijna alsof je je verontschuldigt voor wie je bent. Terwijl jij er mag zijn zoals je bent.

Omarm je vrouwelijkheid

Durf jij echt vrouw te zijn? Durf je jouw vrouwenlichaam te omarmen? Je gevoel en emoties te erkennen? Zelf heb ik hier jarenlang erg veel moeite mee gehad. Ik was letterlijk bang voor mijn vrouwelijkheid. Ik was bang voor aandacht van mannen en wist hier niet mee om te gaan, dus sloot ik me er maar helemaal van af. Ik was bang voor mijn vrouwelijke vormen, want wie weet wat anderen daar wel niet van vonden! Ik was bang om mijn emoties er te laten zijn, terwijl je emoties komen en gaan, als je dit maar toelaat.

Door mijn gewicht destijds kunstmatig laag te houden en er zo voor te zorgen dat ik niet menstrueerde, ontkende ik letterlijk mijn vrouwelijkheid. Het erkennen van diezelfde vrouwelijkheid was voor mij één van de belangrijkste stappen in het proces naar volledige genezing van mijn eetstoornis.

Samen maken we het verschil

Vrouwen en mannen zijn heel verschillend in de manier waarop we omgaan met emoties en gebeurtenissen verwerken. Met beiden is uiteraard helemaal niks mis. Wel denk ik dat de ‘manier’ van vrouwen nog steeds niet altijd geaccepteerd wordt, omdat we misschien toch nog iets meer in een ‘mannenwereld’ leven. Het zou mooi zijn als de innerlijke kracht van vrouwen nog meer erkend wordt, evenveel als de innerlijke kracht van mannen.

Ik wil generalisatie voorkomen, omdat ik geloof dat ieder persoon (man of vrouw) uniek is, maar toch waag ik me een beetje op dit vlak. Ik heb het idee dat vrouwen over het algemeen wat meer intuïtief leven, op gevoel. Het gevoel binnenin is het kompas voor de keuzes die we maken in het leven en de manier waarop we reageren. Ik zie dit als een kracht! Juist het verschil tussen mannen en vrouwen maakt dat we elkaar zo goed kunnen aanvullen. Kan je je voorstellen wat er gebeurt als we dit met zijn allen, op grote schaal zouden doen? Het gevoel van de vrouw en de ratio van de man, samen aan het roer. Elkaar erkennend. Ik denk dat we daarmee nog veel meer kunnen bereiken in deze wereld!

Wat zijn jouw gedachten hierover? Wat betekent ‘vrouw zijn’ voor jou? Laat het me weten in de comments!

Liefs, Lotta

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: